Tattoo Sık Sorulan Sorular

İş yeriniz steril ve hijyenik mi? Bu konuda hassasiyet gösteriyor musunuz?

Stüdyom böylesi bir mesleğin gerektirdiği ölçütlere göre gayet temiz ve hijyeniktir. Sizler; dövme, tattoo, piercing uygulaması sırasında ziyaret edip, uygulamanız bittiğinde ise gidiyorsunuz ama ben gündelik hayatımın hemen hemen tümünü stüdyomda geçirdiğim için çok daha büyük bir risk altındayım ve çok titiz ve dikkatli olmak durumundayım. O yüzden sağlık ve temizlik hususunda gerekli kuralları yerine getirmemiş olmak öncellikli olarak kendi sağlığımı tehdit edebilir.

Dövme yapılmadan önce lokal anestezi yapılırsa daha sağlıklı olmaz mı? Zararı var mı?

Lokal Anestezinin açığa çıkmış, kamuoyuna yansımış bir zararı yok, ancak biz dövmecilerin bu tip anestezik işlem yapma yetkisi yoktur. Kişiye göre değişen alerjik durumlar söz konusu olduğundan, dövme ve piercing işleminde anestezi uygulamasını önermiyoruz, tercih etmiyoruz. Zira söz konusu işlemlerdeki acı şiddetli bir acı değildir, yani anestezi ihtiyaç duyuyaracak kadar bir acı asla söz konusu bile olmaz. Çok nadiren isteğe bağlı olarak anestezik kremler kullanılabilir.

Dövme yaptırmak günah mıdır?

Dinimize göre (İslam); kendinize bilerek acı çektirdiğiniz için dövme türü işlemler yapmak mekruhtur (ne günah ne sevap). Fakat en ufak bir karasızlık hissediyorsanız döveme yaptırmamanız daha doğru olur. Çünkü dövme yaptırmak hayat konusunda bir kararı olan insanların tercihidir.

Daha net bilgi almak için lütfen diyanet işlerini arayın:
Diyanet işleri telefon numaraları: 0212 512 23 20  /  513 58 40  /  520 60 50 - dahili: 132

Uzun süredir dövme yaptırmak istiyor ve kafama uygun bir şey arıyorum. Fakat dövmenin cilt kanseri yaptığı yönündeki açıklamaların doğruluğunu sizden öğrenmek isterim.

Öncelikle bir doktor olmadığımı belirtmeliyim. Konu hakkında ki düşüncelerim ise; günlük hayatımızın hangi bölümünde olursa olsun her zaman risk vardır. Yani yediğiniz ekmekten, tuttuğunuz paralardan belki de öpüştüğünüz sevgilinizden bile hastalık alma riskiniz vardır. Risk hayatımızın her saniyesinde karşı karşıya kaldığımız bir olgudur. Ama bu güne kadar yaptırdığı dövmeden dolayı cilt kanseri olmuş birini ne gördüm ne tanıdım nede duydum, risk her zaman vardır.

Japonca, Korece, Hintçe ve Çince dövme karakterleri ile ilgili en güvenilir kaynak sizce neresi?

Japonca, Hintçe, Çince ve diğer ülkelerin dillerinde yazılacak yazılar için en geçerli kaynak tabi ki ilgili ülkelerin konsolosluklarıdır, ek olarak yeminli çeviri bürolarına da başvurulabilir.

Dövme uygulaması sırasında yada sonrasın her hangi bir kanama söz konusu olur mu?

Genel olarak ince tenli, hassas ciltlerde kanama normaldir. Ancak bazı durumlarda işinin ehli olmayan çakma dövmeciler kaynaklı sorunlardan dolayı kanama söz konusu olabilir. Bunlara sebep olabilecek şeylerden bazıları, iğne uçlarının bozulmuş olmasıdır, ki bu kanamaya sebep olurken fazlası ile acı çekmenize de neden olabilir. Bir diğer sebep ise iğnenin girmesi gerektiğinden daha derine sokulması ile gerçekleşir Bu sadece yeni başlayan veya amatör olarak iş gören dövmeci adaylarının sebebiyet verdiği bir durumdur. Buradan çıkan sonuç ise dövmeciniz hakkında somut kanaatlere sahip olmadan asla dövme yaptırmamanızdır.

Merhabalar, 17 yaşındayım dövme veya piercing yaptırmama bilimsel bir engel var mı?

Hayır yok, şayet yanında aile büyüklerinden biri varsa (Anne veya Baban), izinleri alınmak suretiyle uygulama yapılabilir. Yaşının küçük olması nedeniyle ilerde karşılaşabileceğin sorunlar ve alabileceğin bazı tepkiler konusunda seni bilgilendirerek dövmeni veya piercingini yapabiliriz. Lakin dövme işlemi için uygun yaş 18 ve üzeri yaşlardır.

Yeni Dövme yaptırdıktan sonra güneşlenmek sakıncalı mı acaba?

Yaptırmış olduğunuz dövmenizin canlılığında, yansımalarında ve renklerinde herhangi bir matlaşma sorunu yaşamamak için dövmecinin önerdiği iyileşme süreci ( takriben 30 gün) bitimine kadar güneşlenmemeniz doğru olandır.

Dövme işlemi sırasında kullanılan boyalar aynı ise iğne değişmiş olsa bile boyadan hastalık kapma riski var mıdır?

Her dövmede kullanılan teknik malzemenin çoğu tek kullanımlık olup dövme uygulaması sonrası değişik metotlarla ortadan kaldırılmaktadır, dövme boyasından hastalık kapma olasılığı ancak ve ancak amatör-acemi bir dövmecinin yol açabileceği bir sorundur. Buna sebep verecek olan olay ise, sizlere kullandığı ve pota olarak adlandırdığımız küçük kapların içinde kalan boyayı tekrar esas boya kutusunun içine boşaltması ile gerçekleşebilir, Fakat şunu da belirtmeliyim ki hiçbir dövmeci bunu yapmaz nitekim bu boyalar ile kendimize, arkadaşlarımıza ve yakınlarımıza da dövme yapmaktayız hiç kimse bu riske 2 damla boya için girmez, Boyanın bozuk olma riskinden kaynaklanan sorunlar da olabileceği göz ardı edilmemelidir. Ancak burada söz konusu olan sorun bir hastalıktan ziyade alerjik bir durumdur, boya bozuk ve bayatlamış ise vücudunuz dövme işlemi sırasında zaten boyayı almayı red edecek ve sulanma veya kanama yolu ile dışarı atacaktır. Konuyla alakalı olarak bazı tenlere boya işlemek gerçek anlamda zor ve zahmetlidir burada ki iki fark dikkatle gözlemlenmelidir.

T.C Sağlık Bakanlığının yada herhangi kurumun onayı var mı?

Sağlık Bakanlığı ile Vücut Süsleme Sanatını Geliştirme Derneği arasında hala görüşmeler devam ediyor ancak bir dövmeci olarak bu tip bir onay ve kontrol mekanizmasının oluşturulması sürecinin birazcık zahemtli ve zamn alacağı kanaatindeyim. Ülkemizde birilerine başına bir şey gelmeden sorun çözme anlayışı yok,hoş bir durum değil ama gerçek. Ancak Hiç bir geçerliliği olmayan Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’na ben dövmeciyim diye baş vurduğunuzda size imzalı kaşeli bir belge veriyorlar, Veriyorlar çünkü onlar alacakları aidata bakıyorlar yalnızca. Sizin bu işin ehli olup olmadığıyla ilgili değiller. Ve konuya yabancı olan siz dövme yaptırmak isteyenlerde bu kağıdı ciddiye alıp dövme yaptırıyorsunuz, unutmamalısınız ki dövmenizi o Esnaf Odası belgesiyapmıyor.

Bir yıllık veya iki yıllık geçici Dövme var mı?

Bir yıllık veya daha uzun süreli geçici dövme yoktur ancak kalıcı makyaj boyası ile yapılan ve 2 veya üç yıl gibi bir süre içinde yavaş yavaş silinen dövmeler yapılmakta ancak çoğu dövmeci bu işlemi red etmekte ve önermemektedir. Nihayetinde kullanılan teknik malzeme farklı ama metotlar aynıdır o yüzden aynı acı aynı karar alma aşaması ve tabi ki çıkmama riski her zaman vardır. Özellikle bu hususta web sayfamızı takip eden izleyicilerimden den enteresan mailler elmektedir. Bu konuda sizi uyarabileceğim şey bu tarzda geçici dövmeyi yapan kişilerin 1 veya 2 yıl içinde ortalıktan kaybolmalarıdır.

Çoğu insan diyor ki; yaptığınız Dövmeler gayet profesyonelce yapılıyor ! Yani çok sağlıklı ama oldukça da pahalı olsa gerek. Dışarıda sokakta yapılanlar daha uygun fiyata yapıyorlar, zararı ne peki?

Dövme bir ihtiyaç değil zevktir ve lüks tüketime giren bir işlemdir. Yani iyi estetik bir dövme taşımayı hedefliyorsan ona üç kururş fazla para ödemeyi tartışma konusu yapmamalısın, ama şunu da ifade etmekte yarar var. Sokakta yaptıracağınız ucuz dövmeden kaynaklı olarak kapacağınız bir hastalığın tedavi masrafları stüdyo içinde çalışan yetkin dövme sanatçısına ödeyeceğiniz fiyat yanında hakikatten çok fazladır. Yani 50 milyon verip yaptıracağın dövmeyi sağlıklı bir stüdyoda 75 milyona yaptırabilirsin, çoğu stüdyo hem işin kalitesi hem de ödemede kolaylık olsun diye yapılacak işlemi seanslara bölerek taksitlendirmektedir.

Kolumda jilet izleri, façalar var. Bu izlerden Dövme yaptırarak kurtulabilir miyim?

Maalesef kurtulamazsın ancak üzerine dövme yapılarak izleri örtüp gizleyebiliriz Görsel olarak %90 başarı söz konusudur, çünkü kesikler derin ise; kesiklerin izleri normal deri seviyesinden yüksek ve daha parlaktır bundan dolayı izler kapanmaz üzerine yapılacak bir dövme ile örtülüp gizlenir.

Kızım Dövme yaptırmak istiyor. Detaylı bilgiye sahip olmadığım için ileri yaşlarda doğabilecek sorunları bilemiyorum. Askerlik veya başka alanlarda sorun olabilir mi?

Dövme yaptırdıktan sonraki yaşlarda çıkabilecek sorunlar arasında en çok sorulan sorulardan biri askerliktir askerlik her bölgede standart olmadığı için bu konuda net bir cevap vermek yanlış olur, askerliğin ifşa edildiği yer ve zamandaki üst rütbeli insanların konuya nasıl baktığı ile alakalı bir konu olduğundan, oğlunuz dövmesiyle kimi zaman bir problem kimi zaman ise bir tercih olabilir. Günümüzde dövme konusundaki geri yaklaşımlar artık aşılmaktadır. Zamanla tümden ortadan kalkacaktır. Bir çok üst rütbeli subay, polis ve öğretmen gibi devlet memuru sıfatı taşıyan kişiler dövme için bizler başvurmaktadır.

20 yaşındayım ve Dövme yaptırmayı düşünüyorum. Fakat body building yaptığım için vücut gelişmeye devam ediyor. Yaptıracağım dövme vücudun gelişmesiyle bozlur mu?

Dövmen seninle birlikte büyür ve küçülür ancak ani kilo alıp vermelerde dövmede gözle görülür büyük deformasyonlar meydana gelebilir. Ama gelişim normal ve düzenli devam ediyor ise meydana gelen deformasyon pek dikkat çekmez. Yani her iki durumda da dövmede az da olsa şekil itibari ile bir bozulma söz konusudur.

Bacağımıza Dövme yaptırırken ağda yapmamız gerekiyor mu ?

Yalnızca bacak değil bedenimizde uygulama yapılacak herhangi bir bölge az yada çok tüylü fark ezmez tıraşlanmalı yada epilasyona tabi tutulmalıdır.. Sebep olarak ise dövmecinin çalışmasını kolaylaştırmak başta gelirken, tüylerden dolayı mikrop kapma riskini de ortadan kaldırmaktır. Yöntem olarak ağda pek tavsiye edilmez ve uygulanmaz ağdadan sonra ciltte oluşan tahribat ve buna bağlı hassasiyetten dolayı bölgeye dövme yapmak acı verici olabilir. Dövme yaptırmadan bir kaç gün öncesinde ağda yaptırmanızda sakınca yoktur.

Benim belirlediğim bir insan portresinin Dövmesi mümkün mü acaba. Yapılabilir mi?

Elbette mümkün, galeri kısmında konuyla ilgili bir iki örnek bulunmaktadır.